Kody Keplinger - The Duff

Název: The Duff
Autor: Kody Keplinger
Počet stran: 280
Datum vydání: 7. září 2010
GR rating: 3.96
Anotace: Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální, a už vůbec si nemyslí že je nejhezčí z jejích přátel. Také je až moc chytrá na to, aby podle kouzlu, přitažlivého školního děvkaře, Wesleyho Rushe. Popravdě, nenávidí ho a ve chvíli, kdy jí osloví přezdívkou Duff, na něj vychrstne Cherry Colu.
Ale doma není zrovna všechno v pořádku, a proto Bianca touží po rozptýlení. Skončí to tak, že políbí Wesleyho, a aby toho nebylo málo, líbí se jí to. Dychtící po rozptýlení, Bianca si vytvoří s Wesleym vztah, nepřátelé s výhodami.
Všechno funguje do doby, než se ukáže, že Wesley není zas tak špatný posluchač, a že jeho život také není perfektní. Najednou si Bianca s hrůzou uvědomuje, že začíná mít ráda kluka, o kterém si myslela, že ho nenávidí víc jak kohokoli jiného.Bianca je normální, dospívající holka se zdravým sebevědomím. To se jí prudce sníží poté, co v baru potká školního děvkaře Wesleyho, který jí rozšíří slovník slovem Duff - ošklivá, tlustá kamarádka. Díky této přezdívce se v ní vytváří jakýsi blok a slovo Duff jí provází všude. A kvůli tomu o sobě začne pochybovat. Moc jí nepomůže ani rozpadající se rodina a otcovi problémy s alkoholem, jako spíš Wesley, který jí poskytne jistý druh "rozptýlení".
Když vezmu v potaz, že v knize je malé množství postav, tak každá postava je něčím specifická a dokonale vyjádřená.
Nejdříve Bianca, která své pocity skrývá za cynismus a nadhled, byla perfektní hlavní hrdinkou. Se svými problémy se vypořádávala po svém. Spousta dospívajících řeší své problémy sexem. Neříkám, že je to zase dobře, ale je těžké definovat, co je dobré a co špatné. To si každý stanoví sám, stejně jako Bianca.
Pak její dvě nejlepší kamarádky, Jessica a Casey. Ty jsou naprostým jejím dokonalým protikladem. Oproti ní jsou energické, rády chodí do barů, kde se nebojí flirtovat s cizími kluky. Ale stejně má podle mě Bianca blíž ke Casey, které svěřuje všechno jako první. A je to Casey, která má strach, že když má Bianca přítele, tak jí může ztratit.

Jak už jsem zmiňovala, v knize se jedná také o sex. Podle mě sex do literatury, ať už jakékoli, patří. Spousta lidí tvrdí opak, ale je to přece normální a u sedmnáctileté dívky naprosto běžné.
Líbilo se mi i postupné sbližování Biancy s Wesleym. Kdykoli byli někde spolu, uculovala jsem se a smála, cítila to jiskření mezi nimi, i když si Bianca zpočátku city k Wesleymu připouštět nechtěla.
Kniha byla napsána uvolněným, rychle plynoucím stylem. Četla se rychle a je naprosto reálná. Ukazuje, jak se dospívajíci vyrovnávají se svými problémy, a že někdy není lehké si přiznat, co doopravdy cítíme.
Kody Keplinger se stala jednou z mých nejoblíbenějších spisovatelek YA žánru. Její způsob psaní je tak odlehčený. Ani se nenadějete a jste na konci knihy.
Hodnocení: 5/5
Zdroj obrázků: http://weheartit.com

0 comments:

Post a Comment